Followers

~Nuff Nuff.... Nuff Nuff~

Saturday, June 26, 2010

~ Aw Aww.. PanasnYe~

Salam semua.. panasnya cuaca ari ni.. berbahang rasenyer.. aircond kete pun dah x sejuk.. aduhai la.. xpe tahan tahan.. Actually entry ni aku update kat rumah mertua kat tronoh.. petang2 cmni lappy yg ade kat umah ni kosong so ape lagi.. on je la.. **credit to ipar2 ku coz letak lappy kat sini.. kuang kuang kuang**

Semalam lepas kul 12.30 tgh malam, aku ngan si suami bertolak balik ke kampung n si suami ni rela sengkang mata sebab dia xcited gler nak balik kg.. almaklum la dah 2 bulan kot x balik sini.. Aku ingatkan dia terus balik umah mak mertua tp leh plak dia g ipoh coz dah janji dgn member n sepupu2 dia tuk tgk bola kat mamak.. 

At the same time dorang nak tunjuk kat aku life kat ipoh ni.. yup sangat kerempitan.. Nak tau pasal ape aku ckp cam ni.. mat mat rempit ni merempit kul 4pg.. Ramai plak tu yg merempit..



Nak dijadikan cerita, ade 2 org mat rempit kne kejar ngan polis, mcm pelesit ar dorang bawak motor semata2 nak lari dari polis.. berlegar2 kat kawasan keliling kedai mkn tu.. rupe2nyer ade 2 pegawai yg dah ready kat kedai mamak sebelah tu.. sangat teruja bila tiba2, one of the mat rempit di langgar oleh kereta polis peronda.. Hancur bekecai.... tp yg hancur bekecai tu cuma bumper kete polis tu.. moto mat rempit tu tercampak masuk longkang n of coz la si mat rempit tu terpelanting.. untung2 x kene bucu longkang.. kalau kena, innalillah la ko kat situ wahai mat rempit.. 

Dia terkantoi disitu.. tp satu yg aku x puas hati dgn polis ni, ade lg mat2 rempit berlegar kat situ tuk panaskan hati polis2 ni tp dorang x amik action pun.. mayby kire dah cukup kuota la kot tangkapan mlm tu.. and the other thing is, polis tu leh belasah budak tu depan org ramai.. tu bukan cara nak tunjuk polis berkuasa.. dah tangkap tu x payah la dok sepak muka budak tu depan org rami.. bawak kat balai then g la sepak dia kat sana..

Bile ni berlaku, aku teringat kes budak yg kne tembak kat seksyen 11 tu.. Polis ni dah nampak budak tu cedera, x payah pukul depan org ramai.. bawak dorang g tempat lain.. tu x elok nak tunjuk kat org awam.. serius.. 

If ade polis @ sesape yg x puas hati dengan entry aku ni, aku harap korang paham yg aku just luahkan ape yg aku rasa dengan tindakan yg dorang kat depan public.. ye.. aku mmg naif pasal undang2 belasah ni but bg aku, rasenyer aku susah nak terima dengan tindakan tu.. budak tu mungkin dah merayu2 tp ape salahnya jgn sepak terajang budak2 tu depan public.. tengking xpe.. xde hal.. Tp if that polis kne wat camtu atas alasan budak tu xnak bekerjasama, tu aku no komen la.. tu mmg wajib sepak la.. hmm.. susah bila tgk depan mate ni.. 

Friday, June 25, 2010

~Shiffon Cake~

Ari ni aku try wat kek shiffon.. sengsarenye la.. ingatkan senang but.. hehehe.. Biasa la, aku amik resipi dari internet..hehe google2..

Mula2 adunan yg guna kuning telur tu aku ok.. ala.. simple je...n jadi cam ni. Cuak gak la nape seketul camni.. tp pk balik xpe ade adunan yg putih telur..


so, aku guna bekas lain tuk adunan ni plak.. aku ingatkan pukul telur putuh tu kejap tp.. setengah jam gak la aku dok pukul2 telur putih tu... adohai la.. ish ish.. tp nekad nak wat kek tu aku gagahkan gak mental ni.. wahhh.. 


Bile dah combine 2 adunan ni aku rase cam agak happy gak la coz smooth je.. hehehe.. Masuk dalam loyang la kan tuk dibakar.. tp time bakar ni aku cam confius.. nape sket jeadunan ni.. hmm.. aku gagahkan mental lg.. maybe sbb dah taruk baking powder nanti dia naik gebu..


Malangnyer bila aku angkatgebu yg aku harapkan x kunjung tiba.. tetapi... keknyer cantik.. wahhh happy happy.. Aku telangkupkan sampai sejuk baru aku kuarkan dari loyang dia.. n huaaaa...keknyer keras.. tp keras sket la.. x lembut cam yg kat kedai tu buat.. huaaa..


Tapi kalau tgk gambar je mesti org ingat gebu kan.. Rasa kek ni dah ok just keras je.. stress la.. ke salah tepung tp aku tgk ade je yg pakai tepung gandum.. 

Xpe, next time aku buat guna tepung kek plak.. hehe..

~LaKsa TauHu Mak SayE~

Mak masak Laksa Tauhu.. Pekat punyer.. nyum nyum.. cambiasa.. xde tulis panjang2.. kasi gambar saja.. daaaa...

Sebelum di simbah kuah

Dah simbah kuah..

Laksa Mak The Best!!

Thursday, June 24, 2010

~Warung iBu - KuaLa SeLangoR~

Lepas g site visit tu, kak yong ajak makan nasi ambeng kat warung ibu.. warung ni ad kuar kat jalan-jalan cari makan.. 


Menu of cos la nasi ambeng kan.. nasi ambeng ni kalau x salah aku makanan jawa.. kat sini pun ade soto tau. 

Nasi ambeng ni kitorang amik 1 je pastu amik 1 pinggan kosong..

haaa.. kan dah jd 2 pinggan ni. hehehe...

soto dia ok la... yg terang2 abis adelah kacang.. hahahaha

~Keretaku dinodai~

Assalamualaikum tawan-tawan. Rabu baru ni aku telah mengalami kemalangan.. xde la teruk mana tp yg teruk adelah perangai tuan punya kereta yg melanggar kereta aku tu.. Ceritanya bermula begini (sambil pandang atas untuk menggambarkan keadaan masa tu)

Pada jam 9.00 pg, aku ngan kak yong keluar rumah coz nak mengejar masa site visit kul 10pg kat SABAK BERNAM.. ko bayangkan perjalanan amik masa dua jam nak dijadikan sejam.. tp xde la laju pun.. hmm berbalik pada cerita.. Kejadian ni jadi dekat je.. simpang depan wetworld nak masuk seksyen 2 tu..

 ceh ade gambarajah.. hehehe

Ok.. merujuk kepada gambarajah, kete comel aku yg itam tu menuju ke depan --> tetapi dengan setidak menanyer kete maroon tu dah nampak ade kete jalan siap dia tekan minyak lagi nak masuk simpang tu.. jadi aku pun terpaksa break emergency ( hello, hangit ek bile break emergency tu).. yg kete maroon ni plak siap langgar kete aku lagi..

But that old lady a.k.a makcik.. telah dengan selambernyer membla kan diri.. Tp yg jelas mak cik tu nak anta kawan dia balik umah.. hmm camne aku tau?? selepas a few second, mak cik tu patah balik n u know wut, dia boleh bla camtu je mcm xde rase besalah even kitorang dah berenti kat tepi jalan tu.. 

Yg jelas kat sini, bukan aku nak suh dia bayar ganti rugi segala.. but why that makcik xde rase besalah  nak minta maaf ke ape ke. xpun kalau xnak kuar dari kete, just angkat tangan minta maaf.. tu je.. ni blah camtu je.. CAMNE BUDAK REMAJA NAK IKUT PERANGAI ORG TUA?? haaa.. tp yg penting aku nak paparkan kereta ape n plate no.. hahaha.. sukati aku la nak letak ape.. kan kan kan.. 

mak cik tu mak datin ke, puan sri ke.. tun ke.. toh puan ke.. ade aku kisah...

Jenis kereta : PERDANA V6
warna kereta : MAROON
No pendaftaran : BHB 6370
Yg bawak kete : PEREMPUAN SEPARUH UMUR..

Lepas kejadian tu, call mak aku bgtau.. ye la.. buatnyer yg langgar tu member kelab pop dia x pasal2 je kang ade citer ckp kitorang langgar plak.. hehehe.. ade kes dulu aku terlanggar kete jiran aku.. time tu satria langgar mercedes (aku satria), bumper satria jatuh n kete merc tu gagah, xde kemek pun.. n a few weeks after, si isteri ni datang rumah n report to my mom n ckp kitorang langgar kete dia n suami dia terpaksa habis duit ganti bumper baru (WTF**) .. haaa. maaf ye, jiran x semestinya baik ye kawan2.. Actually ade citer lg pasal jiran ni but xbaik citer kan.. hehehe

Haaa.. balik2 cter pas x cident... korang tau x yg kitorang sampai sabak bernam lambat.. sampai2 je sume org dah kuar dari dewan.. arghhh.. but sempat sign kedatanagn.. tu je yg penting.. wahh.. pastu rupe2nyer terus g tanjung kaeang tuk tgk satu lg site.. jarak antara sabak ngan tg karang tu dlm 50 km.. jauh x jauh la.. aishhh.. 

next entri ye.. tata


Monday, June 21, 2010

~ HaPPy DaDDy's DaY ~

HaPPy DaDDy's Day !!!!
Ayah :: SuLaiMan B. ToneK - Apakku ::
Abah :: aLi YasaK Abd ManaN - Apak Mertuaku ::

Sempena hari PaPa ni, kitorang telah meraikan apakku dengan makan pizza.. x banyak nak ckp cuma yg xde tuk celebrate tadi just icam n suamiku.. Cam biasa la, si icam ni kan dalam penjara sg besi tu.. Yg suami aku plak pasal dia keje.. hehehe kan td aku terharu tgk dia keje.. hehe..ok ok.. moh le layan gambar2 ni..


:: KaMi ::



:: MaKaNaN ::

Mushroom soup n bread stick

Beef Spagetti Bolognese

Spagetti Carbonara

Beef Pepperoni Pizza

Hawaiian Pizza

Super Supreme

Makanan ni ade lebih, so aku tapaukan tuk suami aku.. hmm

~HamSTer LucaH~

hahaha.. meh tgk hamster baru aku ni tido.. teruk tul.. perlu ke dia tido camni.. nak tunjuk "ehem-ehem" dia la tu.. haahaha 


to ana a.k.a gf icam : ana ajar ek hamster ni tido cam ni.. muahahaha.. jgn mare.

Sunday, June 20, 2010

~NaSi AyaM Di TenGaHaRi aHaD~

Hari ni sangat bz.. nak tau pasal ape.. lepas aku minum sarapan aku, aku terus ke dapur tuk masak.. Ade kuey tiaw dlm peti ais.. so masak kuey tiau goreng rencah daging n udang.. nyum nyum.. mcm sedap je tp aku x makan coz aku dah minum sarapan aku.. huhuhu.. Tp aku makan buah naga.. hehehe

selepas sarapan, kitorang x duduk. terus g buat keje2 umah.. pas siap keje tu terus ke dapur.. aku rush2 ke dapur coz cik abg aku nak masuk keje kul 2.. so xkan x bg dia makan kan.. hehehe

menu masakan lunch adalah NASI AYAM.. fine, nasi ayam ni aku x masak, aku just jd "PEMBANTU CHEF" je pasal "CHEF" giler kuasa.. hahahaha.. 


serius, 2 hari ni aku rase sgt2 yg kalori aku banyak dah ilang.. sepanjang hari bz.. sabtu dari pagi sampai petang aku x stop keje.. ade la stop2 gak tp stop pun pasal bukak cafeworld.. hahaha.. ahad plak penat buat keje umah n petang g bersenam kat shopping mall..ahahaha

Time jenjalan kat shooping mall tu, aku nampak laki aku tgh bekerja.. serius je x pandang kiri kanan.. sian aku ngan suami aku tu tp ntah la, bepeluh2.. lenguh kaki dia x duduk.. hmmm.. xpe bang ek.. wat je keje elok2..




~aLL cookeD bY mE~

haaa.. Lunch tuk hari sabtu.. hmm aku masak makanan tuk lunch.. Pagi2 bangun, aku minum breakfast aku then terus ke dapur tuk prepare lunch tuk org2 yg ade kat umah ni.. Actually sabtu laki aku keje, then dia kata nak makan kat umah tghari, so ape lagi.. aku masak la.. hehehe..

aku mmg la x reti masak tp reti la jugak.. dari xtau masak langsung kan.. disebabkan x reti masak la yg aku asik google pastu try... tu je la yg aku tau.. ish ish ish.. So, ni la menu2 yg aku masak..


:: Yang Aku Masak::

ikan goreng

sayur pak choy + carrot sos tiram

Calamari fried.. hahaha sotong goreng tempura la..

Grilled dory fish with herbs.. ni mmg xde resepi kat google.. resipi rahsia dari aku.. wahh


:: Ni plak makanan yg mak masak hari jumaat..::

Rendang ayam

sambal udang petai

~CenDoL~


 nyum nyum.. sedap kan cendol ni.. kalau nak cendol sedap cari la yg org jual naik lori @ motor tu yg berniaga kat sebelah tesco extra shah alam.. haaa.. sedap... laksa dia pin sedap... pomot pomot... hehehe


~JumaaT Berduaan bersama Kak Yong~

Hahahaha entri gilak... ye aku x tipu.. aku ngan kak yong je kat opis so tajuknya berduan bersama kak yong la.. hahaha... Jumaat lepas kak mila n nurul cuti, so aku ngan kak yong telah menghabiskan masa dgn wat hal masing2.. sangat poyo kan.. naim kitorang dah halau awal2 dah suh g jd runner.. hahaha

Dah dekat2 time rehat, nak g mkn la kan.. aku konon ajak kak yong g giant sacc tuk beli salad but kak yong ckp dia cam nak mkn bihun sup.. then aku jwp ar.. dari mkn sup baik mkn tomyam yg pedas n masam. ye la kan, pedas dan masam leh buang sket kalori.. hehehe

Tetiba kak yong ajak g mkn tomyam kat secret recipe... giler ape, dompet dah la nipis tp membayangkan duit penanggah RM10 dari time kawen kakyong ety tu aku x gunakan lg, aku gagahkan diri tuk menghabiskan duit tu.. bepeluh gak la nak kuarduit.. ye la, nak tunggu 25hb gaji laki aku masuk tu rase cam 25 tahun je nak tunggu.. 


Gaji aku?? salahkan konsesi kerajaan tu sbb x bg payment lg.. hmmm aku bukan seorang yg kedekut, kalau x caya try tanya member2 opis, adik beradik aku, adik angkat aku dan member2 rapat aku.. kalau ade yg kate aku kedekut pun cuma adik aku yg gemok tu je.. dia tu mmg giler duit.. LUQMAN KM GEMOK!! hahahaha..

Ok2.. berbalik pd citer lunch.. kul 1pm je terus gerak g secret recipe.. ade la jalan dlm 250 langkah kesana.. hehehe.. sampai2 terus cari port n order la... ni la makanan kitorang sebelum mknan yg diorder sampai

ni kepek ubi


:: Kak Yong ::


iced lemon tea...

mee in tomyam soup


:: ZiraFahmuDa ::


air suam a.k.a plain water..

mee in tom yam soup.. same je ngan kak yong.. sangat pedas n masam.. nyum nyum


Lepas makan, kitorang kne jalan.. rehat jumaat kan lama so banyak masa yg terbuang.. harus lah jalan2.. Time nak kuar dari pintu, tetiba tenampak donashi yg big apple tu la.. konon nak tgk camne rupenyer donashi tu.. hmmm ingat cambest.. cream je kot atasnyer... pastu kak yong nak beli.. share ye.. beli 3 bijik donut itu.. tp bukan donashi ek.. donut...


Biasala donut2 typical.. incik alien ngan almond.. haaa ade 1 lg donut.. ni kak yong nak sgt makan n that day dia dah dpt mkn pun donut tu.. nak tau perisa ape....


Ni dia.. perisa DURIAN DURIAN.. haaaa.. gambar kat atas ni mmg x nakpak sgt inti dia tu... Yg cam tekeluar sket tu isi durian.. kak yong kata sedap.. aku x try pun even donut yg lain tu bawak balik je kat umah... balik aku mkn incik alien n mak buyung mkn almond.. hahaha tiada pilihan tuk mak buyung.. 

Poket kering tuk makanan 1 hari... perghh giler ar azira.. laki aku x tau pun aku habiskan duit yg ade dlm dompet aku tu,, hahaha... best best... 
There was an error in this gadget
This Flash Player was created @ FlashWidgetz.com.

Related Posts with Thumbnails