Followers

~Nuff Nuff.... Nuff Nuff~

Friday, April 2, 2010

"@ _ @"

Salam tawan-tawan.. Aku telah mengalami perubahan hormon selepas kawen.. Hormon tu adelah hormon malas nak update blog.. plus aku xberapa sehat kebelakangan ni.. kira sakit pakej ar senang.. Memang pakej ar mcm pakej kat astro..

Pening + Perut Kembung + Selsema + Demam + Batuk + Muntah + Angin + Sengal Badan + Mata Berair + Mood Berubah

Aku jumpa doktor hari rabu ptg.. time tu aku baru balik dari johor.. gler ko, demam2 pun travel jauh.. but time pagi sebelum g johor tu aku ok lagi.. nak kata panas x kot pasal sepanjang hari mendung + hujan.. Siap aku singgah jenjalan kat melaka lagi tu.. hmm ntah la.. Masuk2 je bilik doktor, doktor check temp aku sampai 40++.. Then ala biasa2 la sembang2 dgn doktor hahaha.. dia siap marah aku travel jauh.. siap bg MC 2 hari.. best best..

Dpt mc ape lagi rest ar kat umah.. mmg betul rest sampai x kuar umah langsung.. td je kot baru tgk dunia luar coz g pasar mlm kat sec6.. Siap borong mkanan lagi.. xpe, kat umah ni ramai.. Tp dpt la aku mkn laksa.. hahaha..

Hua.. jam dah kul 11 lebih.. kne tido.. tata.. Assalamualaikum..

Thursday, April 1, 2010

AsaL usuL ApRiL FooL

Assalamualaikum. 

Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool’s Day
sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, seseten! gah
orang kita begitu taksub dengan budaya ‘pandang kebarat’.

Berbalik kepada perayaan April Fool’s Day ini, adalah ia mula dirayakan
sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak
berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya
runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam
rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian
bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan
orang-orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar
keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan
mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan.
Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu
penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang
dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan
harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan
menuju ke perlabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah
dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar.
Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh
kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah
yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol
tetapi juga di serata dunia.

Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini
turut meraikan April Fool’s Day tanpa menyedari mereka sebenarnya
merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka
sendiri.

Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.
There was an error in this gadget
This Flash Player was created @ FlashWidgetz.com.

Related Posts with Thumbnails