Followers

~Nuff Nuff.... Nuff Nuff~

Monday, January 10, 2011

~Saluran Darah Pecah???

Last week time aku balik dari port dickson, cam biasa la kalau jalan jauh siap goyang2 melambung2 mmg sure la aku loya pastu muntah.. Sampai2 je kat umah terus memuntahkan isi perut siap air mata keluar mencurah2 mcm kne dera je.. @-@..

Lepas abis je memuntahkan segala isi perut, aku dpt rasa cam mata aku membengkak cam xleh bukak.. tp aku cam wat xde pape.. Tetiba, mak aku tegur nape muka aku cam teruk.. So, terus la amik cermin n perghhhh.. ini yg terjadi...




Bintik2 yg penuh kat muka tu la saluran darah yg pecah.. Rasa cam kne cacar pun ade gak tetiba cam rasa cacat pun ade gak.. hahaha..

Lepas jadi camni, terus g klinik.. Sampai je klinik aku steady la tunggu dgn org yg ramai.. Masuk2 je, doc gantian tu ckp camni:-

Doc : Ye, apa masalah puan?
Aku : Masalah saya ini.. Benda ni jadi lepas saya muntah..(sambil tunjuk muka aku yg cam kne cacar tu)
Doc : Awak ada elergi dengan ape2? (sambil pegang2 pipi aku tuk tgk benda tu dlm kulit ke luar kulit)
Aku : Xde. tp benda ni penah jadi 3 kali termasuk ini. tp ni yg paling tragis skali. sebelum ni x teruk ni la.
Doc : Saya xtau ape masalah awak.. kalau nak tau awak kne wat ujian darah.
Aku : So leh la kalau wat ujian darah tu..
Doc : Boleh buat, tapi saya bgtau awal2 ye, ujian darah ni mahal. skali buat RM90.
Aku : ok la. boleh je..
Doc : MAHAL ni kalau nak buat.. RM90 tau..
Aku : hmm (dalam hati - Aik, buat je la, ape masalahnye)
Doc : Awak nak buat jugak ke, RM90 tau, MAHAL.
Aku : Tak pe la, saya wat kat DEMC je la.. (dlm hati - Woi, aku ade PANEL la.. ish ish ish.. sabar2)
Aku : Terima Kasih.. (sambil blah kuar)

kuar2 je bilik doc tu, aku ckp ngan akak2 klinik tu, "DOC NI X MEMBANTU, MALAS LA TU" sambil2 aku ketawa ngan akak tu aku terus bla.. Terus g DEMC.. Sampai DEMC, ramai la plak.. tp sebab nak tau gak ape masalah aku, tunggu je la.. Masuk2, aku jumpa doc yg sama time aku masuk spital dulu.. senang sket xpayah nak ulang2 banyak benda sbb doc tu dah kenal aku...

Doc : Ye azira, kenapa ye..
Aku : Masalah ini.. Lepas muntah terus jadi camni.. (sambil tunjuk muka)
Doc : oh.. ni saya rasa mungkin tekanan time awak muntah ni.. Tp sy takut kalau kne denggi.. amik darah dulu pastu nanti saya panggil tuk bg result ek.. 
Aku : Ok.. (sambl blah g lab tuk amik darah..)

Selepas beberapa minit.. no gilian di panggil...

Doc : Ok, saya tgk result ni ok.. platlet darah ok so lepas la, xde denggi.. kalau denggi tai susah jugak.
Aku : Oh oh.. 
Doc : Tp, saya tengok darah putih awak ni lebih dari darah meran.. tgk bacaan dia tinggi dari sepatutnya.. 
Aku : xde pape kan kalau sket naik tu?
Doc : xde pape pun.. bacaan tu naik kemungkinan besar pasal awak mengandung.
Aku : hehehe.. so xde ape la ni.. kan kan kan..
Doc : xde pape.. yg bintik2 tu pasal saluran darah pecah je.. boleh hilang sendiri.. xpayah mkn ubat.. 
Aku : ;)) ok doc.. tq tq.. (sambil keluar)

So.. jawapan cam ni la leh membantu.. Kan aku ade ckp aku pakai PANEL, so xpayah nak MENTION2 pasal amik darah tu MAHAL ke ape ke.. Even XDE PANEL pun, pandai2 la org yg sakit ni CARI DUIT tuk bayar kalau dia sakit.. tul x.. Ntah2 mmg doc tu malas.. hehehe.. 

Lepas kes tu, sebelum aku g klinik tu, aku call dulu tanya doc ape yg bertugas.. kalau doc yg x membantu tu aku x g pun.. wahhhh...

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
This Flash Player was created @ FlashWidgetz.com.

Related Posts with Thumbnails