Followers

~Nuff Nuff.... Nuff Nuff~

Thursday, July 5, 2012

Kisah Jiran Sebelah!!

Assalamualakum semua..

Today tetiba terasa mau menghapdate belog.. So far hidupku bz memikirkan masalah rumah yg ditimpa kecelakaan itu.. Hati berbunga2 mau pindah tp dan dan rumah dah siap ni ada plak makhluk Allah ni spoil mood.. Rumah ku telah siap direnovate tp x siap cat ngan cuci lg la.. 

Tapi malang tidak berbau apabila sabtu 2 minggu lepas dpt call dr makhluk Allah ni maki hamun ckp rumah dia retak sampai siling nak jatuh ( ayat dr tuan rumah).. Aku terus terfikir macam2 antaranya:

- kalau aku indon tu betulkan frame tingkap aku dgn cr hack for sure xde effect dia sbb dia guna drill je??
- xkan la indon tu pasang bata rumah aku tp rumah dia retak??
- xkan la pulak pasal indon tu plaster dinding boleh menyebabkan rumah sebelah retak??
- kalau indon tu hack tingkap, nape rumah aku x retak tp kenapa rumah dia??
- penyewa ko ni cite ngan ko ke pasal rumah aku extend sket 2 kaki depan blakang??
- penyewa ko tu buta hati ke xnampak rumah aku terbakar??

banyak lagi la yg aku pikir.. bengkak je hati aku time tu.. mmg panas hati.

Petang tu gak aku g tgk umah . sampai2 aku jumpa abg yg wat rumah tu tuk tanya ape masalah and abg tu ckp mcm ni. 

aku : Pe kes ni bang? pe yg roboh? mcm teruk je bunyi smpai maki hamun?
abg wat rumah : Abg pun panas hati ni, ade ke penyewa sebelah ni leh dtg marah2 budak2 ni ckp yg tingkap dorang nak roboh. siap suh buat balik macam baru.
aku : dah g tgk belum?
abg wat rumah : dah, menipu je, elok je teletak tingkap tu, xde plak nak roboh
aku : ok sy g tgk plak..

dalam marah2 aku g ketuk rumah sebelah. malangnya yg kuar bukan org yg dok sewa situ (Sumpah aku x tau ape hubungan org tu ngan penyewa tu sbb rumah tu LELAKI PEREMPUAN KELUAR MASUK SESUKA HATI TANPA DIKETAHUI HUBUNGAN DORANG)

aku : sy nak tgk mana siling yg nak jatuh sgt tu
akak sebelah : eh, mana ada siling nak jatuh tp ni tingkap akak dah nak roboh
aku : ye ke kak, meh sket sy tgk teruk sgt ke
(aku masuk sambil tgk tingkap tu)


akak sebelah : tgk tu tingkap akak dah senget.
(aku tgk dr luar plak)


aku : tp kak, dr luar x senget pun.
akak sebelah : dr dalam senget kan ni.
aku : akak tau  kan rumah kita ni atas tanah gambut jd mendap2 ni biasa la lepas tu rumah sy tu dr sy pindah 2 thun lepas, 5 kali sy tampal dinding sbb retak tiba2 kat tempat yg sama. ni kan pulak rumah akak. lagi 1, ni kan kesan retak lama x mustahil la retak balik.
akak sebelah : ntah la akak tak tau
aku : tuan rumah ada tgk x?
akak sebelah : tuan rumah xde plak dtg. dia kata suruh jiran sebelah repair sampai elok.
aku : tgk la nanti mcmana. tp ni retak lama, xkan nak amik kesempatan plak.
(aku terus blah dr rumah sebelah)

Dalam hati mmg aku maki hamun tuan rumah tu.. Tuan rumah ngan penyewa sama je cakap putar belit. Yg situan rumah tu amik sewa je tp bila rumah rosak pandai2 lak nak amik kesempatan pastu masalah retak rumah dia tu 3 kali penyewa dah terjadi (akak rumah dpn yg bgtau sbb penyewa lama pun banyak kali komplen tp tuan rumah wat bodo je). yg si penyewa tu plak dah la sesukahati je nak suh aku yg betulkan semua. dah la ko sesuka hati buang2 sampah dlm pagar aku kan.. nah aku tembok habis. xpayah dpt jiran mcm ko pun xpe.. 

Now, ak amik keputusan tuk x repair rumah ko atas nasihat jiran2 yg lain.. hahahaha.. kalau tuan rumah tu nak MEROYAN tu dia punya pasal la kan.. sbb sape suh dia x tgk rumah dia sendiri.. bengong.. lalala



1 comment:

  1. Fwahh... Kesian u! Ada jugak orang macam tu kan.. Huhu

    ReplyDelete

There was an error in this gadget
This Flash Player was created @ FlashWidgetz.com.

Related Posts with Thumbnails